Bekend Terrein Wandeling de Pannenhoef

Bekend Terrein Wandeling de Pannenhoef

Vindt plaats op

We treden in de voetsporen van Vincent van Gogh, een wandeling met een mix van natuur en cultuur. 

Diverse schilderijen van Vincent van Gogh zijn geïnspireerd op de omgeving waarin we vandaag wandelen. Omdat hij in deze omgeving opgroeide en door zijn ouders bijna dagelijks werd meegenomen voor een wandeltocht was het een plek waar hij ook later in zijn leven graag rondzwierf.

Ooit was de Pannenhoef een veenrijk gebied (de Peel in het klein). Tussen 1400 en 1750 is al het veen weggegraven. Na het drogen van het veen werd het via de zogenaamde turfvaarten naar de steden vervoerd. De Turfvaart die naar Breda loopt is het bekendste voorbeeld. Recent is er een veenwandelpad geopend met diverse informatiepunten. De Pannenhoef is, door de diverse bestemmingen een samenspel tussen heidevelden, voormalig productiebos,  vennen en moerasgebied. Het beekje de Bijstroom stroomt door het gebied. Verder zijn er cultuurhistorische sporen te vinden zoals de eerder genoemde turfvaart, een imposant landhuis, een pittoreske bakkershuisje en twee oude werkschuren. Aan het begin en einde van de wandeling zien we de abdij Maria toevlucht liggen. Bekend om het Zunderts Trappistenbier.

Aan het slot van de wandeling kunnen we onder het genot van een drankje de wandeling afsluiten in herberg café “in den Anker”. Deze herberg bestaat sinds 1635! Het interieur is uniek, met een grote schouw, spekkast, bedstede en een 200 jaar oude Mechelse toog. Het eindpunt bij het restaurant waar de auto’s staan is vlakbij de herberg.

Er is onderweg geen stopplaats voor koffie/broodjes gepland, dus zorg zelf voor wat eten en drinken voor onderweg.
De route kan drassig zijn, let hierbij op in je schoenkeuze

Kilometers: Wandeltijd:
 20 km  5 uur


Startpunt: 
Restaurant de Moerse Bosse
Rucphenseweg 30
4882 KC Zundert
HERE Maps
Het is mogelijk om m.b.v. openbaar vervoer te komen maar dan moet je rekening houden worden met een lange reistijd.

Tijd:
zondag 7 januari 2018
09:30 - 15:00 uur

Kosten:
NKBV leden: gratis
Niet-leden: € 2,00

Wandelcoördinator:
Annemiek 

Vragen? email ons