Klimweekend Dave en Les Awirs begeleid- en vrijklimweekend

Klimweekend Dave en Les Awirs begeleid- en vrijklimweekend

Vindt plaats op tot en met

Tijdens dit weekend gaan we naar het klimgebied van Dave en Les Awirs. Tijdens dit weekend kun je begeleid of zelfstandig klimmen.

Datum: 9 en 10 juni 2018
Locatie: Dave en Les Awirs
Type: Instructie-/Vrij klimweekend
Inschrijven tot: 2 juni 2018
Contact persoonSjoerd van Mil

Let op! Cursus is vol, hier kunnen geen deelnemers meer voor worden ingeschreven.

Belangrijk:

In dit weekend word ook cursus gegeven voor max 4 deelnemers, het inschrijf formulier is hierop aangepast. Meer informatie over de cursus vind je hier

Algemene informatie

Dave
De rotsen van Dave (Rochers de Néviau), zijn evenals de rotsen van Beez gelegen rondom Namen, België. De rotsen van Dave hebben een hoogte tot wel 60 meter, waarbij je tot maximaal drie touwlengtes kunt klimmen. Dave is een gebied waar iedereen zich prima kan vermaken. Dit massief is niet alleen zéér geschikt om je eerste klimmeters te maken, maar biedt ook prima mogelijkheden om het leggen van je mobiele zekeringen te oefenen. Volgens enkelen biedt dit massief zelfs alpine trainingsmogelijkheden op je D-schoenen. Daarnaast heeft Dave een grote diversiteit aan sportklimroutes op ieder niveau. Voor liefhebbers van daken in klimhallen heeft Dave zelfs een speciale verrassing. Naast een groot aantal klassieke routes, is een boulderparcours met blauwe verf aangeduid, het beslaat de hele breedte van het massief.

Rotsen:
De rotsen zijn van kalksteen en gelegen aan de Maas. De wanden zijn zuidwest geörienteerd waardoor het in de zomer erg warm kan worden.

Topo: Dave, Topo 1992 (niet meer verkrijgbaar)
Aantal routes: 196
Gradatie: 3 tot 7 

Les Awirs

Even ten zuidwesten van Luik vlakbij Seraing ligt het klimgebied van Les Awirs. Van oudsher herbergden de rotsen van Les Arwirs in België een steenmijn. Met behulp van grote hoeveelheden springstof werd het gesteente gereed gemaakt voor verwerking. Dit heeft als gevolg dat de hoofdwand van Les Arwirs niet op natuurlijke manier gevormd is, maar een unieke “plaatstructuur” heeft gekregen. In 2002 heeft is dit klimmassief onder handen genomen door het Belgian Rebolting Team.

Het klimmassief bestaat grofweg uit drie delen. Aan de zuidkant kan je tot 3 touwlengtes klimmen op een 70 meter hoge plaat of anderzijds via barsten, hoekversnijdingen en terrassen. Bijzonder is ook de Noordwand. Deze geheel natuurlijk gevormde wand is continue overhangend, wat een aantal technische en atletische routes tot gevolg heeft, die door de structuur van de rots niet altijd even gemakkelijk te lezen zijn.

Rotsen: De rotsen zijn van kalksteen. Door de unieke “plaatstruktuur” leent dit gebied zich vooral tot wrijvingsklimmen, met de mogelijkheid tot meerdere touwlengtes. Er zijn genoeg routes in de 4e en 5e graad. Plaatroutes tot 7a, in de overhangende noordwand vind je routes tot 7c. De zuidwand ligt de hele dag in de zon, op koudere dagen goed vertoeven dus, maar op hete dagen smelten je schoentjes op de plaat.

Topo: Carrière des Awirs & Carrière de l'Abbaye de Flône (2004) 
Aantal routes: 118
Gradatie: 3 tot 7 

Inschrijving:
Voor dit weekend kun je je voor verschillende onderdelen aanmelden:

  • Zelfstandig klimmer: Je schrijft je hiervoor in als je zelfstandig in de rotsen kan bewegen, we raden het aan om in bezit te zijn van een KVB-OV bewijs, heb je deze niet? dan kun je je beter aanmelden als niet-zelfstandig klimmer, of cursist om zo het KVB te halen.
  • Jeugd: Je schrijft je hiervoor in als je jonger bent dan 16 jaar. We gaan er vanuit dat er iemand (18+) mee gaat die je kan begeleiden in de rotsen.
  • Cursist: Je schrijft je hiervoor in om deel te nemen aan de cursus, hierbij krijg je instructie van een instructeur en word je opgeleid tot zelfstandig klimmer in de rotsen. Een vereiste hiervoor is dat je kan voorklimmen. Meer informatie over de cursus vind je hier.

Kosten:
Er zijn kosten verbonden aan de deelname aan het klimweekend.

  • Vrijklimmen: €5,-
  • Jeugd: €5,-
  • Cursus: €45,-

Naast het inschrijfgeld zijn ook de kosten voor hutovernachting, kamperen, eten, evt. weekendklimkaart of -verzekering etc. zijn voor eigen rekening.

Overnachten: 
Niet ver van de rotsen ligt Camping du Bocq. Hier zullen we overnachten.

Eten:
Wij zorgen niet voor het eten, zorg ervoor dat je dit zelf meeneemt of regelt met andere deelnemers. Je krijgt de lijst met de deelnemers in de week voor het weekend.

Carpoolen
We zijn een groot voorstander van carpoolen, maar vragen wel of je dit zelf wilt regelen. Je krijgt de lijst met de deelnemers in de week voor het weekend.

Meer informatie:

  • Deelnemers moeten beschikken over een klimjaarkaart en bergsportverzekering
  • Kijk voor meer informatie op de webpagina klimweekenden van NKBV Midden-Brabant