Klimweekend Mei 2019, Les Awirs en Sy - Vieux Ville vrijklim/instructie

Klimweekend Mei 2019, Les Awirs en Sy - Vieux Ville vrijklim/instructie

Vindt plaats op tot en met

Tijdens dit weekend gaan we naar de klimgebieden Les Awirs en Sy - Vieux Ville. 

Datum: 25 en 26 Mei 2019
Locatie: Les Awirs en Sy - Vieux Ville
Type:Vrij klim/instructie
Inschrijven tot: 18 Mei 2019
Contact persoonMark Bruers

Algemene informatie

Les Awirs
Even ten zuidwesten van Luik vlakbij Seraing ligt het klimgebied van Les Awirs. Van oudsher herbergden de rotsen van Les Arwirs in België een steenmijn. Met behulp van grote hoeveelheden springstof werd het gesteente gereed gemaakt voor verwerking. Dit heeft als gevolg dat de hoofdwand van Les Arwirs niet op natuurlijke manier gevormd is, maar een unieke “plaatstructuur” heeft gekregen. In 2002 heeft is dit klimmassief onder handen genomen door het Belgian Rebolting Team.

Het klimmassief bestaat grofweg uit drie delen. Aan de zuidkant kan je tot 3 touwlengtes klimmen op een 70 meter hoge plaat of anderzijds via barsten, hoekversnijdingen en terrassen. Bijzonder is ook de Noordwand. Deze geheel natuurlijk gevormde wand is continue overhangend, wat een aantal technische en atletische routes tot gevolg heeft, die door de structuur van de rots niet altijd even gemakkelijk te lezen zijn.

Rotsen:
De rotsen zijn van kalksteen. Door de unieke “plaatstruktuur” leent dit gebied zich vooral tot wrijvingsklimmen, met de mogelijkheid tot meerdere touwlengtes. Er zijn genoeg routes in de 4e en 5e graad. Plaatroutes tot 7a, in de overhangende noordwand vind je routes tot 7c. De zuidwand ligt de hele dag in de zon, op koudere dagen goed vertoeven dus, maar op hete dagen smelten je schoentjes op de plaat.

Topo: Carrière des Awirs & Carrière de l'Abbaye de Flône, 2004 (niet meer verkrijgbaar)

Aantal routes: 118

Gradatie: 3 tot 7

Locatie:

 

Sy - Vieux Ville:
Sy is één van de grote klassiekers in België en ligt op een steenworp van de Tukhut. In 2017 is het volledige klimgebied weer vrij gegeven. Tevens is hier enorm veel werk verricht met het opschonen van de rotsen en saneren van de routes en kunnen we weer van deze fantastische rotsen genieten. 

Rotsen:
De rotsen zijn van kalksteen en gelegen aan de Ourthe.

Topo: De rotsen van Sy staan beschreven in Guide d'escalade en Belgique, Inventaire des massifs d'escalade; Auteur(s): P. Dumoulin, R. Grebuede; Uitgave: UBS; Verschenen in: 1991. Deze is helaas niet meer te verkrijgen.

Aantal routes: ????

Gradatie: 3 tot 7 

Locaties:

 

Inschrijving
Voor dit weekend kun je je voor verschillende onderdelen aanmelden:

  • Zelfstandig klimmer: Je schrijft je hiervoor in als je zelfstandig in de rotsen kan bewegen, we raden het aan om in bezit te zijn van een KVB-OV bewijs, heb je deze niet? dan kun je je beter aanmelden als niet-zelfstandig klimmer, of cursist om zo het KVB te halen.
  • Jeugd: Je schrijft je hiervoor in als je jonger bent dan 16 jaar. We gaan er vanuit dat er iemand (18+ en in het bezit van KVB-OV) mee gaat die je kan begeleiden in de rotsen.
  • Cursist: Je schrijft je hiervoor in om deel te nemen aan de cursus, hierbij krijg je instructie van een instructeur en word je opgeleid tot zelfstandig klimmer in de rotsen. Een vereiste hiervoor is dat je kan indoor voorklimmen. Meer informatie over de cursus vind je hier.

Kosten:
Er zijn kosten verbonden aan de deelname aan het klimweekend.

  • Vrijklimmen: €5,-
  • Jeugd: €5,-
  • Cursus: €45,-

Naast het inschrijfgeld zijn ook de kosten voor hut-overnachting(en), kamperen, eten, evt. weekendklimkaart en/of -verzekering etc. voor eigen rekening.

Overnachten:
Wordt nader bepaald!!!

Eten:
Wij zorgen niet voor het eten, zorg ervoor dat je dit zelf meeneemt of regelt met andere deelnemers. Je krijgt de lijst met de deelnemers in de week voor het weekend.

Carpoolen
We zijn een groot voorstander van carpoolen, maar vragen wel of je dit zelf wilt regelen. Je krijgt de lijst met de deelnemers in de week voor het weekend.

Meer informatie:

  • Deelnemers moeten beschikken over een klimjaarkaart en bergsportverzekering
  • Kijk voor meer informatie op de webpagina klimweekenden van NKBV Midden-Brabant