Open dag Rotsbeheer Pont á Lesse

Open dag Rotsbeheer Pont á Lesse

Vindt plaats op

Ben je ook zo benieuwd naar wat er komt kijken bij het inrichten van een (nieuw) klimgebied qua behaken, natuurbeheer en verwijderen van losse rots? Kom dan meehelpen bij de open dag op 30 november 2019.

Datum: 30 November 2019
Locatie: Pont á Lesse
Type: Dagactiviteit
Inschrijven tot: 15 November 2019
Contact persoonMark Bruers

 
Om de klimgebieden in België en Duitsland beklimbaar te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Als je een klimjaarkaart hebt draag je al bij aan het onderhoud, maar ook je fysieke hulp is hard nodig.
 
De klimgebieden die met de klimjaarkaart toegankelijk zijn worden door de twee Belgische federaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB), en de NKBV onderhouden. Geld voor dat onderhoud is beschikbaar door onder andere de verkoop van klimjaarkaarten aan klimmers die in België klimmen. Het streven van de NKBV is om zoveel mogelijk klimmers van het klimmen te laten genieten, maar op een gecontroleerde manier. 
 
Onderhoud:
Voor het toegankelijk houden van de klimgebieden is jaarlijks veel onderhoud nodig. Dat doen medewerkers en vrijwilligers van de drie samenwerkende verenigingen. Op georganiseerde dagen worden losse stukken rots verwijderd, planten bijgesnoeid, nieuwe paden en routes aangelegd en herbehaakt. Daarnaast worden beschermde gebieden onderhouden of juist ontzien. Deze onderhoudsdagen vinden meestal in het najaar en winter plaats, wanneer de klimgebieden rustig zijn en vogels niet verstoord worden. 
 
Help mee:
We kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers. Als NKBV-lid kun je een steentje bijdragen. Dat wordt heel erg gewaardeerd! Een klusdag, kuisdag op z'n Vlaams, houdt normaal gesproken in dat je er één dag van een weekend wordt gewerkt. De andere dag kun je zelf ergens gaan klimmen. Als je mee wilt helpen moet je tegen viezigheid kunnen, ouder dan 18 zijn en een bergsportverzekering hebben. Geef bij je aanmelding ook aan wat voor extra competenties de deelnemers hebben. Zo is het handig om te weten dat iemand geschoold is in werken op hoogte of een expert is met de kettingzaag.
 
Het klimgebied in kwestie: Pont á Lesse
Op de rotsen van Pont á Lesse werd voor de 2e wereldoorlog al geklommen. De sporen hiervan zijn niet meer terug te vinden. In de jaren '70 is er nog geklommen en later werden hier de hotel gasten van het nabij gelegen hotel geïnitieerd in het klimmen. Er zijn in dit gebied 5 massieve waar geklommen kan worden.
 
Rotsen:
De Rotsen liggen aan de Lesse en zijn tot 30m hoog. De meeste routes liggen op het westen en zuiden.

 

Locatie:

Kosten:
Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname van de schoonmaakdag.
Als er meer dan 4 deelnemers zijn aangemeld zal de reiskosten vergoed worden (€ 0,19/km).
 
Carpoolen

We zijn een groot voorstander van carpoolen, maar vragen wel of je dit zelf wilt regelen. Je krijgt de lijst met de deelnemers in de week voor het weekend.

Eten:

Zorg dat je een lunchpakket meeneemt.

Programma:
  • verwelkoming
  • context rotsbeheer BRT (te Pont à Lesse)
  • demo's route-aanleg & touwtechnieken bij rotsbeheer
  • deelname rotsbeheerswerken; er wordt voor gezorgd dat ook mensen met beperkte rotsklimervaring kunnen deelnemen, naast poetsen van de rotsen kan er ook meegeholpen worden aan onderhoud van paden en terrassen.
Belangrijk:
Deelnemers dienen ouder dan 18 jaar en in het bezit van een bergsportverzekering te zijn.
Zorg dat je klimgordel, helm, stevige schoenen, werkhandschoenen en kleding dat tegen een stootje kan meeneemt.
 

Meer informatie:

  • Deelnemers moeten beschikken over een klimjaarkaart en bergsportverzekering
  • Deelnemers mogen de dag na het schoonmaken lekker gaan klimmen in een van de klimgebieden.
  • Je dient dan zelf je overnachting te regelen.