Regio activiteiten overzicht

Klimmen

De klimcommissie organiseert verschillende klimactiviteiten, zowel indoor in Nederland als outdoor in België, Duitsland en Frankrijk.

 

De klimcommissie verzorgt verschillende klimactiviteiten, zoals curussen voor mensen die graag (meer) willen leren om veilig te klimmen en dagen/weekenden waarin we samen met ervaren klimmers op pad gaan, naar bijvoorbeeld de Ardennen of Duitsland. Ook organiseren we jaarlijks een klimhaltournee, waarbij we verschillende klimhallen in binnen- en buitenland bezoeken.

 

Voor meer informatie over de klimweekenden in 2021 kun je hier terecht
Voor meer informatie over de klimhaltournee kun je hier terecht
Voor meer informatie over de cursussen kun je hier terecht

 

We organiseren ook gecombineerde activiteiten. Zo organisen we jaarlijks een klimdag en klimweekend met de kids- en jeugdcommissie. Ook staat er een wandel/klimweekend in de steigers om samen met de wandelaars op pad te gaan. Dus gezelligheid gegarandeerd!

 

De klimcommissie bestaat uit:

- Mike van Eijnatten
- Mark Bruers
- Rob Wandel
- Tom Muskens

 

Wil je een keer ook meehelpen bij het organiseren van een klimactiviteit of heb je een leuk idee, neem dan contact op met de klimcommissie.

Klimactiviteitenoverzicht

Klimweekenden

De NKBV regio Midden-Brabant organiseert jaarlijks een aantal klimweekenden in de Belgische Ardennen of in Duitsland. Deze weekenden vol actie en gezelligheid zullen ook dit jaar weer georganiseerd worden.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Het buitenklimprogramma:

Tijdens een aantal klimweekenden kan er naast vrij klimmen ook begeleid geklommen worden. Zo is het mogelijk om in binnen je KVB buiten ervaring op te doen in de rotsen. Als deelnemend klimmer/touwgroep kun je tijdens de klimweekenden volledig zelfstandig (voor)klimmen (bij voorkeur in bezit van een KVB OV).

Kijk in de agenda voor de geplande klim- en wandel activiteiten.

 

 

Voorwaarden
Klimmen als zelfstandig klimmer
Klimmen als zelfstandig klimmer kan als je zelfstandig in de rotsen kan bewegen, we raden het aan om in bezit te zijn van een KVB-OV bewijs, heb je deze niet? dan kun je je beter aanmelden als niet-zelfstandig klimmer, of cursist om zo het KVB te halen.
Klimmen als niet-zelfstandig klimmer

Je kan jezelf inschrijven als niet-zelfstandig klimmer als je niet zelfstandig in de rotsen kan klimmen, het is een vereiste dat je een indoor top-rope certificaat hebt (KVB-IT). Tijdens weekenden waar deze optie geboden wordt, sta je onder begeleiding van een instructeur. Deze optie is handig voor cursisten die de cursus nog niet afgerond hebben, of mensen die voor het eerst buiten gaan klimmen. Het klimmen zal begeleid worden, er zal geen instructie (cursus) gegeven worden.

Cursist
Tijdens cursus-weekenden kun je je inschrijven om deel te nemen aan de cursus, hierbij krijg je instructie van een instructeur en word je opgeleid tot zelfstandig klimmer in de rotsen. Een vereiste hiervoor is dat je kan voorklimmen. Meer informatie over de cursus(sen) vind je hier.

Klimmen zonder klimjaarkaart of bergsportverzekering:
NKBV-regio’s en bij de NKBV aangesloten klimclubs hebben de mogelijkheid om leden zonder klimaatkaart en/of bergsportverzekering of introducés (niet-leden) in de Belgische rotsen te laten klimmen. Om aan een klimweekend mee te doen dient men een weekendklimkaart à € 6,- en/of weekendbergsportverzekering à € 7,50 aan te schaffen. Geef dit aan op het inschrijfformulier!

Kosten:
Er zijn kosten verbonden aan de deelname aan een klimweekend. Bijkomende kosten voor hutovernachting, kamperen en eten zijn voor eigen rekening.

Vrij klimmen, zelfstandig klimmer €15,-
Niet-zelfstandig klimmer (begeleiding) €35,-
Weekend klimkaart €6,-
Weekend verzekering €7,50


Overnachten:
Er zal over het algemeen gekampeerd worden. Voor de Maasrotsen zal dit Camping du Bocq bij Purnode zijn of bij de Chavee hut. In Duitsland zal een camping gezocht worden in de buurt van de rotsen. De camping zal in de bevestigingsmail van het klimweekend bevestigd worden. Wil je niet kampperen of wil je ergens anders overnachten, dan zul je dit zelf moeten regelen.

Eten:
s'Avonds wordt er op de camping gekookt. Er wordt er van uit gegaan dat ieder voor z'n eigen eten en kookgerei zorgt. Zorg dat je voldoende eten mee hebt voor de zaterdag en de zondag.

 

 

Klimhaltournee

De bedoeling van de NKBV regio Midden-Brabant klimhal tournee is om elke 2 maanden (op een zondag) een andere klimhal te bezoeken.

Klimmen in een andere klimhal levert vaak verrassende ervaringen op. Sowieso is het leuk om eens een dag alleen maar nieuwe routes te klimmen en de sfeer op te snuiven van een onbekende hal en andere klimmers te ontmoeten.

Klimmen in routes gebouwd door andere routebouwers dan die je gewend bent, levert altijd weer nieuwe ervaringen op en verbeteren hierdoor ook ongemerkt je prestaties.

De bedoeling van de NKBV regio Midden-Brabant klimhal tournee is dat we ernaar streven om elke 2 maanden (op een zondag) een andere klimhal te bezoeken. We streven ernaar om ongeveer een halfjaar vooruit te plannen. Dit zal ook telkens in de agenda worden vermeld.

Heb je geen vast klimmaatje? Geen enkel probleem. Binnen NKBV_MB is er altijd wel iemand die je kan zekeren, dus ook als eenling kun je gewoon inschrijven! De tournee staat open voor iedereen met een Klimvaardigheidsbewijs. De kosten voor het klimmen evenals alle persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. Doe je voordeel met carpoolen! Schrijf daarvoor op tijd in via het inschrijformulier, dan proberen wij het vervoer optimaal te coördineren.

Vragen? Of ken je een klimhal waarvan je vind dat die op de klimhal tournee lijst zou moeten?
Laat het ons weten via email

Klimcursus outdoor voorklimmen

Je kunt je aanmelden voor de instructieweekenden als je ervaring hebt met indoor voorklimmen. Tijdens de instructieweekenden word je opgeleid tot zelfstandig outdoor klimmer, zowel single-pitch als multi-pitch. Tijdens deze weekenden bepaal je zelf het tempo en als je er klaar voor bent, kun je een examen aanvragen die ook plaats zal vinden in de weekenden. Tijdens de weekenden klim je samen met een gediplomeerd instructeur van de NKBV.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Voor wie
Iedereen die indoor kan voorklimmen, kan deelnemen aan de instructieweekenden als cursist

Materiaal
Tijdens de instructieweekenden zorgt de regio voor voldoende touwen en setjes, we gaan er vanuit dat je minimaal deze materialen zelf hebt:

 • Helm
 • Klimschoenen
 • Klimgordel
 • 5 karabiners waarvan 3 extra beveiligde HMS karabiners
 • Zekerapparaat Reverso of ATC guide (of variant)
 • 120 cm nylon bandsling (standplaats)
 • Dynamische zelfzekering
 • Prusiktouwtje 5-6mm dik, 1 meter lang

Vragen over materiaal? Heb je ander materiaal en wil je weten of dat ook goed is? Neem even contact op.

De cursusopzet
Tijdens de instructiedagen kun je zelf bepalen wat je wilt leren. Op de eerste dag krijg je een overzicht van de punten die uiteindelijk op het examen getoetst worden samen met het cursusboekje waar alle informatie in staat. Je kunt zelf kiezen of je opgeleid wilt worden tot zelfstandig klimmer single pitch (1 touwlengte) of zelfstandig klimmer multi-pitch (meerdere touwlengtes) Je instructeur zal hier rekening mee houden.

De instructieweekenden vallen samen met de klimweekenden van onze regio. Je bepaalt zelf voor welke weekenden je inschrijft, wij zorgen dan voor een instructeur.

Lesmateriaal
Een groot deel van wat je tijdens de cursus krijgt kun je ook online vinden. Aangezien een goeie voorbereiding het halve werk is volgt hier een lijstje met online materiaal wat je kunt gebruiken om alles goed voor te bereiden.

Literatuur

Lesmateriaal

Extra: (valt buiten de cursus maar kan interessant zijn)

Praktische informatie

Praktische informatie, zoals de data en locaties van de weekenden en informatie over overnachten, maaltijden en kosten vind je op de pagina van klimweekenden.

Instructeurs-opleiding

De NKBV regio Midden-Brabant is een van de opleidingscentra van Nederland op het gebied van klimopleidingen. We zijn een actieve regio in het organiseren van klimcursussen en klimweekenden, maar om deze activiteiten goed te begeleiden zijn instructeurs nodig. .Instructeurs die we zelf binnen de regio opleiden en laten doorgroeien. Omdat onze cursussen en weekenden voornamelijk op het buiten klimmen gericht zijn leiden we geen indoor instructeurs op.

Als je bij ons kliminstructeur wil worden, investeren wij graag in jouw opleiding en kost het jou dus geen geld. Concreet betekent dit: de regio betaalt je opleiding en vergoedt je onkosten tijdens de klimweekenden en cursusdagen waarbij jij als instructeur (in opleiding) aanwezig bent. Daar staat echter tegenover dat wij van jou verwachten dat je je na je opleiding als instructeur zal inzetten voor de regio.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Sportklimbegeleider

Als sportklimbegeleider mag je zelfstandig eenmalige sportklimactiviteiten begeleiden. Dit zijn activiteiten met een vaststaand programma. Ook kun je de sportkliminstructeur assisteren bij de klimvaardigheidscursussen of bij klimactiviteiten. Bij de regio betekent dit dat je zelfstandig met klimmers op pad kan zolang er een instructeur in de buurt is. Meer informatie over het traject kun je hier vinden op de website van de NKBV.

Sportkliminstructeur

Als sportkliminstructeur ben je gekwalificeerd om sportklimcursussen te geven. Je leidt cursisten op tot zelfstandig klimmer. De sportkliminstructeur verzorgt de sportklimcursussen in verschillende deeldisciplines, bij de regio leiden we mensen op tot sportkliminstructeur multipitch en singlepitch. Meer informatie (vanuit de NKBV) over dit traject kun je hier vinden op de website van de NKBV.

Aanmeldprocedure

Je kan je via het inschrijf formulier inschrijven voor de opleiding tot Sportklimbegeleider (SKB) of Sportkliminstructeur (SKI). Na je inschrijving kijken wij of je voldoet aan de toelatingseisen of je binnen ons programma past. Nadat je toegelaten bent krijg je een leercoach toegewezen. Je leercoach begeleidt je tijdens jouw opleiding en is op de hoogte van de huidige actualiteiten in de opleiding. Je leercoach bepaalt ook wanneer je klaar bent voor je Proeve van Bekwaamheid (PVB) en of je op examen mag aan het einde van het traject.

Jouw leertraject

De fijne kneepjes van het sportklimbegeleidersvak leer je op je eigen tempo en vooral in de praktijk. Alles is erop gericht om tijdens de leerroute jouw competenties te ontwikkelen. Je leercoach vult dit, samen met jou in tot een op maat afgesteld leerplan. Je leerroute kan dan bijvoorbeeld bestaan uit lessen theorie, theorieopdrachten in combinatie met stages in de praktijk en praktische oefenmomenten. Je wordt begeleid door een leercoach en een of meer praktijkbegeleiders die je helpen bij de praktijkopdrachten en stage. Je bepaalt dus steeds samen met je leercoach je persoonlijke opleidingsplan en creëert leersituaties en leermomenten voor jezelf. Je stages vinden voornamelijk plaats tijdens de klimweekenden van de regio.

Leeromgeving en leermiddelen

De NKBV biedt een leeromgeving en leermiddelen aan op haar academie-site (klik). Hier vind je ontzettend veel materiaal zoals instructeurshandleidingen, cursusboekjes, aanbevolen technieken en leermeningen. Daarnaast heeft de NKBV ook een kenniscentrum waar je van alles kunt vinden over onderwerpen als veiligheid, materiaal, techniek en nog veel meer. Op moment van schrijven is de nieuwe leeromgeving helaas nog niet klaar, ook daar zal alle informatie beschikbaar gemaakt worden en kun je je portfolio en opdrachten in bijhouden.

Proeve van Bekwaamheid (PVB)

De opleiding wordt afgesloten met een aantal proeven van bekwaamheid. Je wordt geëxamineerd op onderdelen als: lesgeven, assisteren bij klimactiviteiten en assisteren bij de klimvaardigheidstoets. Deze examinering vindt plaats op basis van je portfolio, het is dus van belang dat deze er netjes uit ziet en voldoende inhoud heeft. Eventueel kan je bij je leercoach voorbeelden opvragen van andere portfolio's. Vervolgens doe je bij je examen nog een praktijkproeve ‘eigen vaardigheid’ waarbij je laat zien dat je kundig bent in de rots wat normaliter bestaat uit een aantal casussen waarbij je een slachtoffer moet redden. Voor de afronding van de opleding SKI word daarnaast ook je PVB lesgeven in de rotsen geëxamineerd.

Toelatingseisen

Zoals elke opleiding heeft ook deze toelatingseisen, een deel van deze eisen komt vanuit de NKBV

 • In bezig van een diploma MBO4, HAVO, VWO of equivalent
 • Minimaal 16 jaar oud voor SKB, minimaal 18 jaar voor SKI
 • Minimaal 5b onsight kunnen voorklimmen in rots
 • Lidmaatschap van de NKBV
 • In bezit van een VOG om op verzoek te overleggen*
 • Je bent of wordt actief bij de regio Midden-Brabant
 • Je hebt zin in de opleiding ;)

*Een VOG (verklaring omtrend gedrag) kun je aanvragen tijdens je opleiding bij de regio, meer informatie over de VOG, hoe en waarom kun je hier vinden.